Projekt bez tytułu (7).png

Szkocki łosoś

Szkocki łosoś jest karmiony paszą lepszej

jakości, a hodowla jest mniej intensywna

(mniej ryb w klatce oznacza, że pływają

swobodniej i rozwijają więcej mięśni).

Brytyjska jagnięcina

Stwierdzono, że jagnięta karmione

trawą są szczuplejsze (mają mniej tkanki

tłuszczowej) i że stężenie kwasów

tłuszczowych omega-3 w mięsie wzrasta,

co skutkuje zwiększonym stosunkiem

kwasów tłuszczowych omega-3

do omega-6.

Jagnięcina jest bogatym w składniki

odżywcze i lekkostrawnym źródłem białka.

Jest również dobrym źródłem witaminy B12

i żelaza, które są niezbędne do utrzymania

zdrowych nerwów i komórek krwi.

Włoski bawół

Charakteryzuje się niska zawartość tłuszczu. Mięso z bawoła jest uważane za jedno z najbardziej aromatycznych. Naturalnie pożywne, delikatne i łatwo przyswajalne. Bawół jest genialnym źródłem czerwonego mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, bogate w proteiny i aromat.

Wołowina angus

Jest klasyfikowane jako produkt

wyższej jakości w porównaniu do zwykłej

wołowiny ze względu na ich zwiększoną

marmurkowatość (ilość tłuszczu

śródmięśniowego).

Dobra marmurkowatość oznacza,

że tłuszcz jest rozprowadzony cienko

i równomiernie w mięsie, zapewniając

jednolitą teksturę, soczystość i smak.

Wołowina Angus ma również niższą

zawartość tłuszczów nasyconych,

jest bogata w aminokwasy, witaminy

i minerały i występuje przez to mniejsza

kurczliwość podczas gotowania.

Konina

Konina jest bardzo zdrowym mięsem o niskiej zawartości tłuszczu i niskiej kaloryczności. Ma stosunkowo dużo, łatwo przyswajalnego białka, które rzadko powoduje nietolerancję czy alergię – z tego względu polecana jest szczególnie psim alergikom. Konina posiada sporo witamin i minerałów m.in. witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP, wapń, fosfor i żelazo. Jest delikatniejsza niż wołowina czy wieprzowina, oraz bardziej wartościowa niż drób.

Angielska kaczka

Kaczka jest chudym, bogatym w składniki

odżywcze źródłem białka. Dostarcza

składników odżywczych, takich jak żelazo,

selen, witaminy z grupy B i cynk, które

przyczyniają się do ogólnego zdrowia

i dobrego samopoczucia.

Kurczak z wolnego wybiegu

Drób z chowu na wolnym wybiegu ma na

ogół wyższą zawartość białka niż kurczaki

hodowane na zasadach komercyjnych.

Uważa się, że szczęśliwsze i zdrowsze

zwierzęta wytwarzają smaczniejsze mięso

ze względu na niższy poziom kortyzolu,

który może zmniejszyć jego delikatność.

Indyk z wolnego wybiegu

Indyk to bogate w niezbędne aminokwasy

źródło białka. Cechuje się także niską

zawartością tłuszczu i stanowi cenne źródło

niezbędnych składników odżywczych, takich

jak ryboflawina, potas i selen.

Dziczyzna (jeleń)

Dziczyzna znajduje się wśród najlepszych źródeł witaminy B12, B6, B5, B2 (ryboflawiny). Dziczyzna jest również dobrym źródłem niacyny (witaminy B3, którą stosuje się, aby obniżyć ryzyko rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów), minerałów a przede wszystkim magnezu, fosforu i wapnia.

Wieprzowina

Wieprzowina jest źródłem pełnowartościowego białka oraz aminokwasów. Znajdziecie w niej witaminy B6, B12, PP, A i D oraz tak istotne w diecie żelazo.