![]() |
Szkocki łosośSzkocki łosoś jest karmiony paszą lepszej jakości, a hodowla jest mniej intensywna (mniej ryb w klatce oznacza, że pływają swobodniej i rozwijają więcej mięśni).
|
![]() |
Brytyjska jagnięcinaStwierdzono, że jagnięta karmione trawą są szczuplejsze (mają mniej tkanki tłuszczowej) i że stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 w mięsie wzrasta, co skutkuje zwiększonym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Jagnięcina jest bogatym w składniki odżywcze i lekkostrawnym źródłem białka. Jest również dobrym źródłem witaminy B12 i żelaza, które są niezbędne do utrzymania zdrowych nerwów i komórek krwi. |
![]() |
Włoski bawółCharakteryzuje się niska zawartość tłuszczu. Mięso z bawoła jest uważane za jedno z najbardziej aromatycznych. Naturalnie pożywne, delikatne i łatwo przyswajalne. Bawół jest genialnym źródłem czerwonego mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, bogate w proteiny i aromat. |
![]() |
Wołowina angusJest klasyfikowane jako produkt wyższej jakości w porównaniu do zwykłej wołowiny ze względu na ich zwiększoną marmurkowatość (ilość tłuszczu śródmięśniowego). Dobra marmurkowatość oznacza, że tłuszcz jest rozprowadzony cienko i równomiernie w mięsie, zapewniając jednolitą teksturę, soczystość i smak. Wołowina Angus ma również niższą zawartość tłuszczów nasyconych, jest bogata w aminokwasy, witaminy i minerały i występuje przez to mniejsza kurczliwość podczas gotowania. |
![]() |
KoninaKonina jest bardzo zdrowym mięsem o niskiej zawartości tłuszczu i niskiej kaloryczności. Ma stosunkowo dużo, łatwo przyswajalnego białka, które rzadko powoduje nietolerancję czy alergię – z tego względu polecana jest szczególnie psim alergikom. Konina posiada sporo witamin i minerałów m.in. witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP, wapń, fosfor i żelazo. Jest delikatniejsza niż wołowina czy wieprzowina, oraz bardziej wartościowa niż drób. |
![]() |
Angielska kaczkaKaczka jest chudym, bogatym w składniki odżywcze źródłem białka. Dostarcza składników odżywczych, takich jak żelazo, selen, witaminy z grupy B i cynk, które przyczyniają się do ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia. |
![]() |
Kurczak z wolnego wybieguDrób z chowu na wolnym wybiegu ma na ogół wyższą zawartość białka niż kurczaki hodowane na zasadach komercyjnych. Uważa się, że szczęśliwsze i zdrowsze zwierzęta wytwarzają smaczniejsze mięso ze względu na niższy poziom kortyzolu, który może zmniejszyć jego delikatność. |
![]() |
Indyk z wolnego wybieguIndyk to bogate w niezbędne aminokwasy źródło białka. Cechuje się także niską zawartością tłuszczu i stanowi cenne źródło niezbędnych składników odżywczych, takich jak ryboflawina, potas i selen. |
![]() |
Dziczyzna (jeleń)Dziczyzna znajduje się wśród najlepszych źródeł witaminy B12, B6, B5, B2 (ryboflawiny). Dziczyzna jest również dobrym źródłem niacyny (witaminy B3, którą stosuje się, aby obniżyć ryzyko rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów), minerałów a przede wszystkim magnezu, fosforu i wapnia. |
![]() |
WieprzowinaWieprzowina jest źródłem pełnowartościowego białka oraz aminokwasów. Znajdziecie w niej witaminy B6, B12, PP, A i D oraz tak istotne w diecie żelazo. |